ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΚΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2024

 


ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πρόγραμμα τριημέρου


Παρασκευή 12/7

17:30 - Ραντεβού στο μετρό Χαλανδρίου και αναχώρηση με το λεωφορείο. Το ταξίδι μας μέχρι το χωριό Βίτσα θα διαρκέσει περίπου 6 ώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας στάσης για φαγητό (δεν περιλαμβάνεται στην τιμή).

https://maps.app.goo.gl/Xd3mLMkv5NjWW4ce6

24:00 – Άφιξη στη Βίτσα και τακτοποίηση στα δωμάτια. 

Η διαμονή μας θα γίνει στον υπέροχο ξενώνα της Μαρίας "Σελήνη".

https://seliniguesthouse.gr/


Σάββατο 13/7

08:00 – Πρωϊνό στον Ξενώνα

09:00 – Αναχώρηση με αυτοκίνητο για το χωριό Μονοδένδρι (10' περιπου) και έναρξη πεζοπορίας. 

Διαβάστε παρακάτω αναλυτική περιγραφή της πεζοπορίας.

17:30 – Φτάνουμε στο χωριό Βίκος (Βιτσικό) όπου μας περιμένει το αυτοκίνητο για την επιστροφή μας στη Βίτσα (30΄περίπου)

20:30 – Δείπνο στο εστιατόριο του ξενώνα (περιλαμβάνεται στη τιμή)

 

Κυριακή 14/7

08:00 – Πρωϊνό στον Ξενώνα

09:30 – Αναχώρηση με αυτοκίνητο για το γεφύρι της Αρίστης (40' περίπου) και έναρξη της πεζοπορίας.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτική περιγραφή της πεζοπορίας.

13:30 – Άφιξη στο γεφύρι της Κλειδωνιάς.

14:00 – Γεύμα δίπλα στο ποτάμι (περιλαμβάνεται στην τιμή)

16:00 – Αναχώρηση για Αθήνα 


Το φαράγγι του Βίκου

Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα. Βρίσκεται 30 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και είναι το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μια μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.




Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Ο παραπόταμος του Αώου, Βοϊδομάτης, που το διατρέχει, έχει νερό όλες τις εποχές.

Το φαράγγι δημιουργήθηκε μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις κατά τη διάρκεια των γεωλογικών εποχών. Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή που έχουν εντοπισθεί, χρονολογήθηκαν στο 40.000 π.Χ. Η χλωρίδα που συναντάται στην περιοχή του φαραγγιού είναι ιδιαίτερα μεγάλης ποικιλίας. Χαρακτηριστικά, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα τα βότανα του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς.

Το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί δημοφιλή διαδρομή περιηγητών. Η περιήγηση για μία έμπειρη ομάδα διαρκεί από 4 έως και 5 ώρες, προσφέροντας θαυμάσιες εικόνες. Από το χωριό Βραδέτο στη θέση Μπελόη, όπως και από τη θέση Οξιά, η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική.

Στην περιοχή του φαραγγιού απαγορεύεται αυστηρά κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει σχέση με κτηνοτροφία και φυσικά υλοτομία.


Ο Βοϊδομάτης

Ο Βοϊδομάτης (γνωστό και ως "ποτάμι του Βίκου") είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμος του Αώου. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Στην διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου και τελικά συμβάλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Ο ποταμός έχει συνολικό μήκος 15 χιλιόμετρα. 

Ο Βοϊδόμάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, καθώς και το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς. Κατά μήκος του Βοϊδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια. Το πιο διάσημο είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάς (ή Κλειδωνιάβιστας), που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου. Ο Βοϊδομάτης είναι κατάλληλος ποταμός για διάφορα αθλήματα ποταμού, όπως κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ και έχει αξιολογηθεί με βαθμό δυσκολίας 1 στα 5. Η θερμοκρασία του νερού του ποταμού είναι πολύ χαμηλή ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.


Περιγραφή Διαδρομών



Μονοδένδρι - Βίκος

Ξεκινώντας από το Μονοδένδρι το μονοπάτι είναι ιδιαίτερα κατηφορικό για αρκετή ώρα μέχρι να φτάσεις μέσα στο φαράγγι. Από εκεί και μετά το μονοπάτι έχει ήπια σκαμπανεβάσματα και ως επί το πλείστον βρίσκεσαι υπό σκιά. Στη μέση περίπου της διαδρομής υπάρχει πηγή και γίνεται στάση σε όμορφο παραποτάμιο μέρος. Αφου ξεκουραστούμε, συνεχίζουμε για τις πηγές του Βοϊδομάτη, και το μοναστήρι της Παναγίας, κοντα στις πηγές, ένα ονειρεμένο μέρος, όπου και εκεί γίνεται στάση για ξεκούραση, ενώ οι πιο γενναίοι, μπορούν να βουτήξουν στα παγωμένα νερά! Έπειτα συνεχίζουμε την ανάβαση για το χωριό Βίκος εχοντας καταπληκτική θέα προς τη χαράδρα, όπου και ολοκληρώνεται η πεζοπορία μας. 

Φοβερή διαδρομή μέσα στο πράσινο χωρίς δύσκολα τεχνικά κομμάτια. Έχει μήκος περίπου 15 χλμ. και καλύπτεται σε περίπου 7 ώρες, ανάλογα με τον ρυθμό περπατήματος και τις στάσεις. Από τα 1.072 μ. υψόμετρο όπου βρίσκεται το Μονοδένδρι θα χρειαστεί να κατεβούμε στο φαράγγι όπου σταδιακά θα φτάσουμε στο ποτάμι στα 500 μ. υψόμετρο, και θα ξανανέβουμε στα 770 μ., όπου βρίσκεται το χωριό Βίκος ή Βιτσικό για τους παλιούς.




Είναι μια εύκολη και σύντομη διαδρομή, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Κινείται παράλληλα με τον Βοϊδομάτη, διατρέχοντας πότε τις βραχώδεις πλαγιές της χαράδρας και πότε τις κατάφυτες με πλατάνια, όχθες του. Η καλύτερη εποχή για την πραγματοποίησή της είναι το καλοκαίρι  που μπορεί να συνδυαστεί με μπάνιο στα παγωμένα, καταγάλανα νερά του ποταμού. 

Περιγραφή Διαδρομής

Η διαδρομή ξεκινάει αμέσως μετά την τσιμεντένια γέφυρα της Αρίστης. Το μονοπάτι, φαρδύ και ευδιάκριτο, μπαίνει σε ένα όμορφο πλατανόδασος. Φτάνουμε δίπλα στην όχθη του ποταμού όπου μια ξύλινη σκάλα μας βοηθάει να ανέβουμε την πλαγιά. Παρόμοια σκαλοπάτια συναντάμε και πιο κάτω που μας οδηγούν στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, με όμορφη θέα. Το μονοπάτι, σκαμμένο πάνω στην απότομη πλαγιά συνεχίζει παράλληλα με την ροή του ποταμού και, αφού διαγράψει μία δεξιά ανοικτή στροφή, φτάνει σε ένα πλάτωμα. Μια μεταλλική πινακίδα μας πληροφορεί πως δεξιά πάνω στην πλαγιά, βρίσκεται η παλιά Μονή των Αγίων Αναργύρων. Μπορούμε να την προσεγγίσουμε εύκολα, σε 10 λεπτά, και να θαυμάσουμε τις παλιές τοιχογραφίες του μικρού βυζαντινού ναού.
Επιστρέφοντας στο μονοπάτι, συνεχίζουμε την πορεία μας, αρχικά δίπλα στο ποτάμι και στην συνέχεια λίγο ψηλότερα όπου περνάμε μπροστά από την θέση "Κλείδι". Εδώ, στο μεγάλο βραχοσκεπές κοίλωμα της πλαγιάς, έχουν εντοπιστεί ευρήματα ανθρώπινης δραστηριότητας που χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή.
Η διαδρομή από εδώ και πέρα συνεχίζει δίπλα  στην όχθη, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις πανέμορφες γαλαζοπράσινες βάθρες που σχηματίζει η κοίτη του Βοϊδομάτη.  Στο τέλος της πορείας συναντάμε ένα σύγχρονο καλντερίμι που μας οδηγεί γρήγορα στο πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς, στην έξοδο του φαραγγιού. 



Λεπτομέρειες ταξιδιού

 Στο κόστος περιλαμβάνονται:

  •         Μετακίνηση από και προς την Αθήνα
  •         Διαμονή με πρωϊνό (2 νύχτες). Σε δίκλινα δωμάτια στον παραδοσιακό ξενώνα Σελήνη στο χωριό Βίτσα
  •         Δύο πεζοπορίες (όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα)
  •         Πικ νικ κατά την πεζοπορία της 1ης ημέρας
  •         Δείπνο στον ξενώνα το Σάββατο
  •         Γεύμα δίπλα στον Βοϊδομάτη την Κυριακή
  •         Έμπειροι συνοδοί κατά τη διάρκεια της εκδρομής
  •       ΦΠΑ 24%

 

Δεν συμπεριλαμβάνονται:

  •         Γεύματα που δεν αναφέρονται στο πρόγραμμα
  •         Διαμονή σε μονόκλινο (επιβάρυνση 35€ ανά ημέρα)
  •         Καταναλώσεις στα δωμάτια (mini bar, καφέδες κλπ)
  •         Extra καταναλώσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος

 


Χρήσιμες πληροφορίες:

Οι διαδρομή της 1ης ημέρας δεν έχει ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις, αλλά την χαρακτηρίζουμε μέτριας δυσκολίας λόγω τόσο της μεγάλης απόστασης που πρέπει να διανύσουμε αλλά και του ανηφορικού τελευταίου τμήματος. Πρότερη εμπειρία δεν απαιτείται αλλά χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση. Η διαδρομή της 2ης ημέρας είναι εύκολη και ξεκούραστη.

Παπούτσια πεζοπορίας και άνετα ρούχα (αθλητικά ή ορειβατικά) πάντα βοηθούν τον πεζοπόρο και προσδίδουν άνεση και ασφάλεια. Απαραίτητος εξοπλισμός είναι ένα σακίδιο πλάτης, μεσαίου μεγέθους (πχ 30lt), παγούρι με νερό και αδιάβροχο. Προαιρετικά: μπατόν πεζοπορίας, αντιηλιακό, καπέλο, μαγιό, πετσέτα.



ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ - ΚΡΑΤΗΣΗ - ΠΛΗΡΩΜΗ - ΑΚΥΡΩΣΗ

Κάντε την κάτησή σας εγκαίρως για να εξασφαλίσετε μια θέση!

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το κόστος της εκδρομής είναι 230€ κατ' άτομο σε δίκλινο δωμάτιο.

Η επιβάρυνση μονόκλινου είναι 35€ ανά ημέρα. Το κόστος διαμορφώνεται σε 300€.

Προκαταβολή θεωρείται το 50% του παραπάνω ποσού

Για να κάνετε κράτηση πρέπει να καταθέσετε στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό την προκαταβολή. Η εξόφληση μπορεί να γίνει με συμπληρωματική κατάθεση στην τράπεζα μέχρι και 15 ημέρες πριν την εκδρομή.


Στείλτε μας το αποδεικτικό μέσω email ή ενημερώστε μας οτι πραγματοποιήσατε την κατάθεση και θα λάβετε ηλεκτρονικά την επιβεβαίωσή μας και την απόδειξη πληρωμής.


Σε περίπτωση ακύρωσης έως 20 ημέρες πριν την ημερομηνία της εκδρομής, τα χρήματά σας επιστρέφονται στο 100%
Σε περίπτωση ακύρωσης έως 10 ημέρες πριν την ημερομηνία της εκδρομής, η προκαταβολή δεν επιστρέφεται. 
Σε περίπτωση ακύρωσης μέσα στο δεκαήμερο πριν την ημερομηνία της εκδρομής, τα χρήματά σας δεν επιστρέφονται

ΤΡΑΠΕΖΑ :   ALPHA BANK

     

BANK CODE/SWIFT :  CRBAGRAA

 

IBAN  : GR9201403170317002002005000

 

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΤΕΣ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pzachos@gmail.com

Παύλος Ζάχος 6947155244 





 




 
          


         

        

    

     














ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ