Άγραφα "3 κορυφές" 27-29 Σεπτεμβρίου 2024



ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πρόγραμμα τριημέρου

Παρασκευή 27/9

17:30 - Ραντεβού στο μετρό Χαλανδρίου και αναχώρηση με το λεωφορείο. Το ταξίδι μας μέχρι τη λίμνη Πλαστήρα και το Νεοχώρι θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας στάσης για φαγητό (δεν περιλαμβάνεται στην τιμή).

χάρτης διαδρομής

22:00 – Άφιξη στο Νεοχώρι και τακτοποίηση στα δωμάτια. 

Η διαμονή μας θα γίνει στο εξαιρετικό boutique hotel «Πανδίων».

https://www.pandion.gr/

Σάββατο 28/9

08:00 – Πρωϊνό στον Ξενώνα

09:00 – Αναχώρηση με αυτοκίνητο για το καταφύγιο Αγράφων σε υψόμετρο 1.536 μ., στην περιοχή «Καραμανώλη» Νεράιδας (25’ περίπου) (χάρτης διαδρομής) και έναρξη πεζοπορίας. 

Διαβάστε παρακάτω αναλυτική περιγραφή της πεζοπορίας.

20:00 – Δείπνο σε εστιατόριο στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα (περιλαμβάνεται στη τιμή)

 

Κυριακή 29/9

08:00 – Πρωϊνό στον Ξενώνα

09:00 – Αναχώρηση με αυτοκίνητο για τον αυχένα Αγ. Νικολάου Βλασίου (1,5 ώρα περίπου) (χάρτης διαδρομής) και έναρξη της πεζοπορίας.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτική περιγραφή της πεζοπορίας.

15:00 – Γεύμα σε εστιατόριο στην περιοχή (περιλαμβάνεται στην τιμή)

17:00 – Αναχώρηση για Αθήνα 


Περιγραφή Διαδρομών


Ημέρα 1

Καταφύγιο Αγράφων – Βουτσικάκι (και επιστροφή)

Ξεκινάμε από το ορειβατικό καταφύγιο των Αγράφων, πάνω από τη Νεράιδα και τα γαλάζια νερά της λίμνης του Μέγδοβα (Πλαστήρα). Πρώτος μας στόχος η κορυφή Τέμπλα, μια σχετικά χαμηλή κορυφή (υψ, 1809μ.) των βορειοανατολικών Αγράφων. 

Βαδίζουμε βλέποντας συνεχώς στα δεξιά μας τα νερά της λίμνης. Ένα – ένα αποκαλύπτονται και τα κοντινά χωριά: η Πεζούλα, τα παραλίμνια Καλύβια Πεζούλας, η Φυλακτή. Ψηλότερα, μέσα από τις κορυφές των ελάτων προβάλλουν οι στέγες των σπιτιών της Νεράιδας, που υπήρξε ανέκαθεν παραθεριστικό κέντρο των Καρδιτσιωτών.

Φτάνουμε στην Τέμπλα σε 30’ περίπου και συνεχίζουμε ανατολικότερα, με στόχο το θεόρατο Βουτσικάκι (υψ. 2154 μ.) ένα από τα ψηλότερα βουνά των Αγράφων.Από το πέρασμα της Πεταλούδας κατεβαίνουμε στον αυχένα που χωρίζει Τέμπλα και Βουτσικάκι. Στο εξής η πορεία μας είναι έντονα ανηφορική. Πρώτα μέχρι τα 1900 μέτρα του χείλους της μεγάλης δολίνης που σχηματίζει κάτω από το στεφάνι των κορυφών του το Βουτσικάκι και στη συνέχεια στην απόκρημνη ράχη που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή. Ράχη εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα με απολαυστική θέα τόσο προς τους μεγαλειώδεις γκρεμούς δεξιά και αριστερά της ράχης, όσο και προς τη λίμνη. 

Φτάνουμε στον προορισμό μας μετά από συνολική πορεία τριών περίπου ωρών. Για μια φορά ακόμη βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε σαν «βεράντα» των Αγράφων, αφού όλες οι κορυφές του τεράστιου αυτού συμπλέγματος είναι γύρω μας.



Ημέρα 2

Άγιος Νικόλαος – Καζάρμα (και επιστροφή)


Η συνηθέστερη ανάβαση στην Καζάρμα ξεκινά από το διάσελο του Αγίου Νικολάου πάνω από το Βλάσι και μετά από περίπου 1.45’ μέτριας δυσκολίας πορεία φτάνουμε στο πυροφυλάκιο.


 

 Χρήσιμες πληροφορίες για τις διαδρομές:

Μια κλασική «ορειβατική» διαδρομή είναι η διαδρομή της 1ης ημέρας. Κινείται στην αλπική ζώνη (πάνω από τα 1500μ) και είναι μέτριας δυσκολίας. Υπάρχει ουσιαστικά ένα πέρασμα ψηλά κοντά στο Βουτσικάκι που χρειάζεται προσοχή και μπορεί να χαρακτηριστεί δύσκολο όχι τόσο για την τεχνική δυσκολία αλλά για την αίσθηση που δίνει καθώς είναι ψηλά και η θέα δεξιά και αριστερά κόβει την ανάσα! Η διαδρομή έχει αρκετά ανηφορικά σημεία και περπάτημα σε βράχια που θα προκαλέσουν την αντοχή μας. Πρότερη εμπειρία δεν απαιτείται αλλά χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση γιατί είναι περίπου 11χλμ.

Η διαδρομή της 2ης ημέρας είναι αρκετά πιο εύκολη. Είναι ιδιαίτερα ανηφορική στην αρχή αλλά σύντομα φτάνουμε στην κορυφή και ξεχνάμε την κούρασή μας απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα.

Η επιστροφή και για τις δύο διαδρομές είναι προγραμματισμένη να γίνει από τον ίδιο δρόμο. Την 1η ημέρα γιατί η θέα είναι πιο ωραία από την κλασική διαδρομή και τη 2η ημέρα  προκειμένου να επιστρέψουμε συντομότερα (έχουμε και το ταξίδι της επιστροφής….) Ανάλογα τη δυναμική της ομάδας μπορεί να διαφοροποιήσουμε τις επιστροφές αλλά αυτό θα αποφασιστεί επί τόπου και μόνο σε περίπτωση που συμφωνεί το σύνολο της ομάδας (συνοδός και όλοι οι συμμετέχοντες).     

Παπούτσια πεζοπορίας και άνετα ρούχα (αθλητικά ή ορειβατικά) πάντα βοηθούν τον πεζοπόρο και προσδίδουν άνεση και ασφάλεια. Απαραίτητος εξοπλισμός είναι τα ορειβατικά παπούτσια, ένα σακίδιο πλάτης, μεσαίου μεγέθους (πχ 30lt), παγούρι με νερό και αδιάβροχο. Προαιρετικά: μπατόν πεζοπορίας, αντιηλιακό, καπέλο.

 

Προσοχή! Θα κινηθούμε σε υψόμετρο και σε αλπική ζώνη! Ο καιρός εκεί μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Μια ηλιόλουστη ζεστή ημέρα όπου χρειαζόμαστε αρκετό νερό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μια μέρα με δυνατό άνεμο και βροχή και να χρειάζεται τον αντίστοιχο εξοπλισμό (fleeceαδιάβροχο, σκουφί ή buff, προστατευτικό για το σακίδιο κλπ). Φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να αποφασίσετε τι θα πάρετε μαζί, με χαρά μας να σας βοηθήσουμε!


Λεπτομέρειες ταξιδιού

 Στο κόστος περιλαμβάνονται:

  •         Μετακίνηση από και προς την Αθήνα
  •         Διαμονή με πρωϊνό (2 νύχτες). Σε δίκλινα δωμάτια στο «ΠΑΝΔΙΩΝ Boutique Hotel & Suites» στο Νεοχώρι λίμνη Πλαστήρα
  •         Δύο πεζοπορίες (όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα)
  •         Πικ νικ κατά την πεζοπορία της 1ης ημέρας
  •         Δείπνο σε εστιατόριο στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα
  •         Γεύμα σε εστιατόριο στην περιοχή
  •         Έμπειροι συνοδοί κατά τη διάρκεια της εκδρομής
  •       ΦΠΑ 24%

 

Δεν συμπεριλαμβάνονται:

  •         Γεύματα που δεν αναφέρονται στο πρόγραμμα
  •         Διαμονή σε μονόκλινο (επιβάρυνση 40€ ανά ημέρα)
  •         Καταναλώσεις στα δωμάτια (mini bar, καφέδες κλπ)
  •         Ποτά & extra καταναλώσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος

 

 

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ - ΚΡΑΤΗΣΗ - ΠΛΗΡΩΜΗ - ΑΚΥΡΩΣΗ

Κάντε την κάτησή σας εγκαίρως για να εξασφαλίσετε μια θέση!

ΕΓΓΡΑΦΗ - ΚΡΑΤΗΣΗ

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το κόστος της εκδρομής είναι 230€ κατ' άτομο σε δίκλινο δωμάτιο.

Η επιβάρυνση μονόκλινου είναι 40€ ανά ημέρα. Το κόστος διαμορφώνεται σε 310€.

Προκαταβολή θεωρείται το 50% του παραπάνω ποσού

Για να κάνετε κράτηση πρέπει να καταθέσετε στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό την προκαταβολή. Η εξόφληση μπορεί να γίνει με συμπληρωματική κατάθεση στην τράπεζα μέχρι και 15 ημέρες πριν την εκδρομή.

 

Στείλτε μας το αποδεικτικό μέσω email ή ενημερώστε μας οτι πραγματοποιήσατε την κατάθεση και θα λάβετε ηλεκτρονικά την επιβεβαίωσή μας και την απόδειξη πληρωμής.


Σε περίπτωση ακύρωσης έως 20 ημέρες πριν την ημερομηνία της εκδρομής, τα χρήματά σας επιστρέφονται στο 100%
Σε περίπτωση ακύρωσης έως 10 ημέρες πριν την ημερομηνία της εκδρομής, η προκαταβολή δεν επιστρέφεται. 
Σε περίπτωση ακύρωσης μέσα στο δεκαήμερο πριν την ημερομηνία της εκδρομής, τα χρήματά σας δεν επιστρέφονται

ΤΡΑΠΕΖΑ :   ALPHA BANK

BANK CODE/SWIFT :  CRBAGRAA

IBAN  : GR9201403170317002002005000

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΤΕΣ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pzachos@gmail.com

Παύλος Ζάχος 6947155244 

 

Τα Άγραφα


Τα Άγραφα είναι μια θάλασσα από βουνά δύσβατα που καθηλώνουν το θεατή και συγκινούν τον ορειβάτη. Τα Άγραφα απλώνονται στα σύνορα των νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας και χωρίζονται κατά κάποιο τρόπο σε Θεσσαλικά και Ευρυτανικά Άγραφα. Aπλώνονται σε μια τεράστια έκταση που φτάνει τα 1.500 τ.χλμ. και χαρακτηρίζονται από έναν λαβύρινθο από βουνοκορφές, διάσελα, χαράδρες, ορμητικά ποτάμια, πυκνά δάση, γκρεμούς και αλπικά οροπέδια που διαδέχονται το ένα το άλλο και μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ.

Iστορία

Ιστορικά, ο ορεινός όγκος των Αγράφων αποτελεί ένα από τα πιο δύσβατα μέρη της Ελληνικής επικράτειας. Στην ουσία χωρίζουν τη Στερεά Ελλάδα από τη Θεσσαλία. Όμως μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ονομασία αυτής της περιοχής. Σύμφωνα με ιστορικούς συγγραφείς όπως ο Παναγιώτης Αραβαντινός, η ονομασία Άγραφα δηλώνει την τεράστια ογκώδη περιοχή της Ρούμελης που έμεινε εκτός των περιοχών όπου οι Οθωμανοί επέβαλαν φόρους. Λόγω της τοποθεσίας τους, όλες αυτές οι περιοχές έμειναν εκτός του φορολογικού χάρτη της Πύλης. Το 1881, με τη Συνέδριο του Βερολίνου, όλη η περιοχή περιήλθε στο ελληνικό κράτος και άμεσα εντάχθηκαν στους νομούς Τρικάλων & Καρδίτσης και Αιτωλοακαρνανίας. Σήμερα αποτελούν μια περιοχή με πολλά χωριά, τα οποία δυστυχώς γνωρίζουν μια πληθυσμιακή πτώση. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος όπου τα Άγραφα μένουν ανεξίτηλα από οποιαδήποτε παρέμβαση και συνάμα τουριστική ανάπτυξη. 

Λίμνη Πλαστήρα


Εντός αυτής της οροσειράς θα συναντήσετε ένα φυσικό πλούτο που αξίζει να επισκεφθείτε. Αξιόλογο σημείο αναφοράς της περιοχής είναι η Λίμνη Πλαστήρα ή Ταυρωπού. Αποτελεί μια σχετικά σύγχρονη λίμνη καθώς αυτή ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1960, ύστερα με πρωτοβουλία του Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, ο οποίος το 1928 πρότεινε την κατασκευή μια τεχνητής λίμνης πέριξ του Ταυρωπού ποταμού (Μέγδοβα). Η κατασκευή αυτής της λίμνης θα βοηθούσε την ύδρευση της θεσσαλικής πεδιάδας καθώς και στην καταπολέμηση υπερχείλισης του Μέγδοβα. Ωστόσο, ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος Πόλεμος διέκοψαν απότομα την υλοποίηση του έργου. Εν ταύτα, το 1960 το έργο ολοκληρώθηκε και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα τοπία της χώρας μας. Η Λίμνη απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας. 

 

Κορυφές

Στην περιοχή των Αγράφων ο πεζοπόρος θα συναντήσει μερικές από τις υψηλότερες κορυφές της Ελληνικής Επικράτειας. Στην περιοχή των Θεσσαλικών Αγράφων, η υψηλότερη κορυφή είναι το Βουτσικάκι με μέγιστο υψόμετρο τα 2.154 μέτρα. Το ορεινό αυτό συγκρότημα αναπτύσσεται πάνω από το χωριό Πετρίλο και την Πεζούλα. Από το χωριό Χάρις ξεκινα μονοπάτι το οποίο μέσω της κορυφής κατευθύνεται στο Καταφύγιο των Αγράφων και στη συνέχεια στη λίμνη Πλαστήρα. Άλλες κορυφές είναι η Καράβα με υψόμετρο 2.184 μέτρα , η Καζάρμα με 1.977 μέτρα και η Καραβούλα με 1.862 μέτρα.



Πρόσβαση

Η πρόσβαση στα Άγραφα πραγματοποιείται είτε μέσω του Καρπενησίου είτε μέσω της Καρδίτσας. Ξεκινώντας από τη Λαμία, ο ταξιδιώτης μπορεί να φτάσει στην Καρδίτσα μέσω του νέου Αυτοκινητοδρόμου Ε65 και στη συνέχεια να μεταβεί στη Λίμνη Πλαστήρα. Από εκεί μπορεί να φτάσει στην Πεζούλα και το Νεοχώρι όπου ξεκινούν διάφορα μονοπάτια προς το Βουτσικάκι, τον Πύργο, ή να συνεχίσει προς το Πετρίλο μέσω του Μουζακίου. Η πρόσβαση στην περιοχή των νότιων Αγράφων ξεκινά από το Καρπενήσι και τη Δυτική Φραγκίστα. Από εκεί υπάρχει ένα πλούσιο οδικό δίκτυο που συνδέει τις περιοχές αυτές με τα Βραγγιανά και τα Άγραφα, δύο από τα σημαντικότερα χωριά των Αγράφων. Η διάρκεια ταξιδιού υπολογίζεται γύρω στις 4 ώρες.

(πηγή: Ανάβαση)

 

Βουτσικάκι


Το  Βουτσικάκι (2.154 μ) είναι η τρίτη σε ύψος κορυφή των Αγράφων  μετά την Καράβα (2.184 μ.), και το Ντελιδίμι (2.163 μ). Ανήκει στα Βόρεια Άγραφα μαζί με την Καράβα, την Καραβούλα και την Καζάρμα, με τις οποίες σχηματίζει ένα τόξο με κατεύθυνση Βορράς – Νότος. Χωρίζεται από το δυτικότερο τμήμα των Αγράφων με τη βαθειά κοιλάδα του Αγραφιώτη ποταμού. Από την κορυφή η θέα είναι ανεμπόδιστη προς τις υπόλοιπες κορυφές των Αγράφων, τον κάμπο της Θεσσαλίας και τα νερά της λίμνης του Μέγδοβα.Υπάρχουν αρκετά μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή. Από τη Νεράιδα της Καρδίτσας, από το Πετρίλο και από το διάσελο του Αγίου Νικολάου, πάνω από το Βλάσι είναι τα πιο συνηθισμένα. 

(πηγή: ΣύλλογοςΠεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων)

Καζάρμα


Η Καζάρμα είναι μια κορυφή που ανήκει στο συγκρότημα των ΒΑ Αγράφων. Χωρίζεται από την Καράβα (υψ. 2184 μ.) με τον αυχένα του Αγίου Νικολάου στο υψόμετρο των 1500 μ. και συνεχίζει νοτιότερα με το Βουτσικάκι (υψ. 2154 μ.) τον Κουφόλογγο (υψ. 1882 μ.) και την Τέμπλα (υψ. 1800 μ.). Από τη μια μεριά βλέπει στα χωριά της κοιλάδας του Αγραφιώτη και από την άλλη σε αυτά της λίμνης του Μέγδοβα αλλά και μεγάλο μέρος της Θεσσαλικής πεδιάδας.

Σημαντική λοιπόν η θέση της γι΄ αυτό ίσως χρησιμοποιήθηκε και σαν φυλάκιο, όπως τουλάχιστον δηλώνει το όνομά της. Το κτίσμα στη μύτη της κορυφής ήταν πυροφυλάκιο που τώρα μένει παρατημένο.

Οι ντόπιοι την γνωρίζουν σαν Ζυγουρολίβαδο, άρα αποτελούσε βοσκότοπο. (Το ζυγούρι είναι ένα πρόβατο, ηλικίας 8 έως 14 μηνών, το οποίο δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα). Λιγοστό το χορτάρι στις πετρώδεις πλαγιές, άρα τα κοπάδια πρέπει να μετακινούνταν σε μεγάλη απόσταση για να βοσκήσουν. Σήμερα πρόβατα δεν υπάρχουν, τη θέση τους πήραν οι αγελάδες.

(πηγή: ΣύλλογοςΠεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων)


SAVE AGRAFA - ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Οι επικείμενες αδειοδοτήσεις για την κατασκευή τεράστιων αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές των Αγράφων και της Νότιας Πίνδου γενικότερα, απειλούν την περιοχή μας, με πολιτιστική, περιβαλλοντική, οικονομική και τουριστική υποβάθμιση.

Ας φανταστούμε την Κοιμωμένη των Αγράφων να ισοπεδωθεί και στην θέση της να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων.

Ας φανταστούμε την λίμνη Πλαστήρα η οποία φημίζεται για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της, να περικλείεται από οχτώ αιολικά πάρκα αλλοιώνοντας την φυσική ομορφιά της περιοχής, υποβαθμίζοντας την περιβαλλοντικά αλλά και τουριστικά!

Ο αγώνας για την προστασία των Αγράφων βρίσκεται σε σημαντική καμπή.

Απέναντι στα αρπαχτικά που βλέπουν στο φυσικό περιβάλλον μόνο άκοπο πλουτισμό, χωρίς καμιά ευαισθησία και αγνοώντας τα συμφέροντα των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών, ορθώνουμε την φωνή και το ανάστημά μας!

Μπορούμε όλοι να συμμετάσχουμε σ αυτόν τον ευγενικό αγώνα!

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα Άγραφα είναι μοναχικά αλλά δεν είναι μόνα τους!!!

πηγη:

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων


Η ΚΑΖΑΡΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΒΟΥΝΟ


Η πρώτη επιβλητική εικόνα για οποιονδήποτε ανεβαίνει από τον κάμπο της Καρδίτσας στην λίμνη Πλαστήρα, που σε καλωσορίζει στην αγριότητα και στην ομορφιά των Αγράφων, είναι η κορυφογραμμή της Καζάρμα.

Εκεί απάνω μία θυγατρική εταιρεία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει λάβει άδεια εγκατάστασης ενός αιολικού εργοστασίου με 9 ανεμογεννήτριες, ύψους 149 μέτρων η καθεμιά. Το πυροφυλάκιο της Καζάρμα, ένα τοπόσημο της περιοχής ορατό από οποιοδήποτε σημείο του οροπεδίου της Νεβρόπολης, έχει ύψος μόλις 7 μέτρων. Εάν αυτό το έργο υλοποιηθεί το πρώτο πράγμα που θα βλέπει ο επισκέπτης της λίμνης, αυτό που θα αντικρίζουμε από τον κάμπο όταν σηκώνουμε τα μάτια προς την "ωραία κοιμωμένη", θα είναι ένα πρώην βουνό που πλέον θα έχει γίνει νταμάρι.

Θα το επιτρέψουμε; Η πρόσφατη έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της τροποποίησης της περιβαλλοντικής μελέτης, θέτει την Καζάρμα σε άμεσο κίνδυνο καθώς οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε στιγμή.

Όλοι και όλες να οργανωθούμε και να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις.

Η Καζάρμα να παραμείνει βουνό!

πηγη:

Η Καζάρμα να παραμείνει βουνό




ΞΕΝΩΝΑΣ "ΠΑΝΔΙΩΝ" Boutique Hotel & Suites

δείτε εδώ φωτογραφίες από τον ξενώνα που θα μείνουμε


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ














ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ